ORD FRÅN ORDFÖRANDE

 
 
FESTIVALARBETARE

Vi söker alltid extra personal som vill sälja biljetter, sköta insläpp på biograferna m.m. under festivalveckan i november.

Att jobba som Festivalarbetare innebär att du jobbar två pass under festivalen (ett pass är cirka 3 timmar). I utbyte får du medlemskap i Arctic Light Filmfestival (normalpris 50 kr) och får se så mycket film du bara orkar under festivalen (då du inte jobbar såklart). 

Tycker du att detta verkar intressant vill vi givetvis att du anmäler dig till oss! Du gör det enklast genom att mejla till info@arcticlight.org  eller genom att använda kontaktformuläret. Om du hellre använder en penna kan du alltid skicka ett vanligt brev till:

Arctic Light Filmfestival
Lars Janssonsgatan 17
981 31 KIRUNA

Glöm inte skriva ditt namn, din e-postadress och ditt telefonnummer. Vi kommer att kontakta dig i god tid innan festivalen startar och informera om vad som kommer att ske.

Väl mött!

 
HISTORIK

Man trodde ju inte det, då 1990. Jag kommer ännu ihåg hur vi satt där i Norrlandsfolkets lokaler och spånade fram idéer, Arne Moström, Stefan Keisu och jag. Inte trodde vi att festivalen skulle finnas kvar så länge och än mindre frodas, men ändå.

Tiden har sannerligen gått. För att ge ett litet tidsperspektiv så fanns film bara på VHS, om man ville se en film hemma, då vi startade. Internet fanns bara på universiteten och webben var knappt uppfunnen ännu. År 2000 var DVD-spelaren årets julklapp. Runt millennieskiftet blev det poppis att ladda ner film i och med att Direct Connect kom. Samtidigt har dessa teknikskiften varit konkurrenter till biotittandet och så också till festivalen. Speciellt fildelningen av film slog hårt mot festivalen. Före fildelningen hände det att vi kunde fylla salongen vid vissa föreställningar. Visningarna av till exempel Pulp Fiction och True Romance var knökfulla. Numera händer det i princip aldrig att en föreställning i den stora salongen är utsåld. Å andra sidan så har digitaliseringen inneburit att vi inte behöver hantera tonvis med 35 mm-film mer. I dag kommer den på hårddisk, DVD eller laddas bara ned via Internet. Dyra frakter är ett minne blott. Redan i början av festivalen så fanns vi i Gällivare (där den startades) och i Kiruna. Sedan utökades antalet orter och festivalen har i en eller annan skepnad funnits i Abisko, Gällivare, Jokkmokk, Pajala, Porjus, Svappavaara, Vittangi och Överkalix. En film som skulle visas på många orter kunde färdas 65 mil under en festival. Numera finns festivalen bara i Kiruna eftersom resurserna inte räcker till. Förr kunde vi ståta med att vi var världens (till ytan) största festival.

När man tittar tillbaka är det en hel del saker som sticker ut:

  • På programmet hade vi under ett par festivaler stumfilmer med live-musik. Umeå-banden Trio Lligo och Komeda spelade som Projektor 7 live till Buster Keaton-filmen Sherlock, Jr., och Matti Bye musicerade till Metropolis.

  • Till premiären av Allt eller inget hade vi lånat in några män som innan filmen strippade. I dag inte speciellt PK, men då gick det och publiken jublade.

  • Ett festivalår tog vi upp ett samarbete med Banff Mountain Film Festival och visade natur- och äventyrsfilm på isblock i samarbete med Icehotel.

  • Vi körde film i Icehotels isbio på snövägg, vilket fick filmtidningen Empire att skriva att skräckfilmen som visades var så hemsk att en kvinna kissade på sig och frös fast. Inte riktigt sant, filmen som visades var River Wild och ingen kissar på sig till den filmen.

  • Vi hade föreställningar i LKAB:s InfoMine med hyrd projektor från Umeå, och fick på så sätt Sverigepremiären av Antz och fick vara med i SVT:s Filmkrönikan. Vi passade också på att visa Underground, vilket uppmärksammades av filmens regissör Emir Kusturica.

  • Favoriten i repris har i alla tider varit Rymdinvasion i Lappland från 1959, i regi av Virgil W. Vogel. Så också detta år!

Den stora huvudvärken genom åren har varit (och är) att få publiken till festivalen. Vi har testat många varianter på marknadsföring och PR: konferenser, pub-bio och olika datum för festivalen. En gång fick vi till och med filmpublicisternas pris PR-tuppen.

Under festivalens existens har vi lyckats etablera ett kontaktnät med filmfolk lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, bland annat med det forna Östeuropa. Vår avsikt är att fortsätta bygga ut detta. Bland annat har medlemmar ur festivalens styrelse varit med i FICC-juryn vid den internationella kortfilmsfestivalen i Krakow.

 

Under de år som vi verkat har mycket hänt inom filmområdet i Kiruna. En utbildning för filmarbetare har genomförts. Filmproduktionsbolag har etablerats. Dessutom har en rad filminspelningar genomförts i Kirunaområdet. Festivalen har dessutom prisats bland annat genom att erhålla PR-tuppen på en Guldbaggegala och genom att erhålla LKABs kulturstipendium.

Roger Bergström

Ordförande
Arctic Light Filmfestival

 
BLI VÅR PARTNER

Arctic Light Filmfestival är ett omtyckt kulturevenemang som bidrar till ett levande samhälle och stärker Kiruna som destination. Festivalen drivs av ideella krafter och med stöttning av offentlig sektor, näringsliv och organisationer.

 

Festivalen erbjuder flera attraktiva exponeringsmöjligheter till annonsörer. Om du vill vara med och stötta festivalen erbjuder vi olika nivåer av sponsorskap och samarbeten som fungerar specifikt för varje partner.

 

Förutom annonsutrymmen i trycksaker erbjuds även möjligheten att synas på webb och på plats under festivalen. Kontakta oss gärna för mer information.


Kontakt
Namn
Telefonnummer

E-post

 
STYRELSE

Arctic Light Filmfestival drivs som en ideell förening med medlemmar och styrelse. På detta sätt kan vi visa film väldigt billigt för våra medlemmar. Att bli medlem är lika enkelt som att köpa en vanlig biobiljett. Styrelsen för Arctic Light 2017–2018 består av:

Ordförande Roger Bergström
Kassör Nils-Oskar Spett
Producent Catharina Karlsson
Ledamot Johan Nilsson
Ledamot Olga Fomenko
Ledamot Carolina Gustafsson 

Valberedning David Helgesson    

 
COVID-19-ANPASSNING

Det säljs endast ett begränsat antal biljetter till varje föreställning, för att det ska vara möjligt att följa regeringens förordning som säger att  minst en meters avstånd till andra biobesökare, innan under och efter besöket i salongen. Två besökare som är i sällskap med varandra får sitta närmare än en meter från varandra. Vid biljettköp ser vi gärna att ni köper alla biljetter vid samma tillfälle. Vi visar filmer endast i den stora salongen Nåjdens sal i år, så att ingen risk för trängsel ska uppstå. Vi har i salongen stängt av varannan rad så att ni inte ska hamna olämpligt nära varandra. Alla besökare uppmanas att hålla minst en meters avstånd vid in- och utpassering till salongen, samt vid placering i salongen.

OBS! I år har vi ingen kiosk, så om ni vill ha biogodis får ni ta med det ni behöver hemifrån.

 
BILJETTER

Normalt biljettpris är 70 kr, men biljett till vissa visningar kostar 40 kr. Priser som avviker från normalpriset anges vid respektive filmpresentation samt i körschemat, som finns på hemsidan. 

I år har vi, med anledning av det begränsade utbudet, inga Filmfrossarkort.

BILJETTFÖRSÄLJNING

Biljettförsäljningen startar cirka en timme innan första festivalvisningen varje dag. Du hittar festivalens biljettkassa i nedre foajén på Folkets Hus i Kiruna. För samtliga visningar gäller onumrerad placering.

PRISER

Normalt biljettpris: 70 kr

Vissa visningar: 40 kr (anges vid respektive film)

Medlemskort, vuxen: 50 kr

Medlemskort, barn och ungdom (under 15 år): 20 kr

 
 
MEDLEMSKAP

För att kunna se festivalfilmer måste du köpa ett medlemskort i filmfestivalföreningen. Medlemskortet köper du samtidigt som du köper biljetter. Det kostar 50 kr och är strikt personligt. Kortet får inte överlåtas och ersätts inte vid förlust. Du måste ha ditt medlemskort med dig när du köper biljetter. För dig under 15 år har vi ett ungdomsmedlemskort för 20 kr. Detta kort gäller vid köp av biljetter, men till filmer med 15-årsgräns endast i vuxens sällskap.

FÖRKÖP

Du får gärna förköpa biljetter till filmfestivalens visningar. Förköpet håller öppet på Folkets Hus i Kiruna 11 november 17.00–19.00.

RESERVERA BILJETTER

Biljetter kan reserveras per e-post, info@arcticlight.org, från och med den 1 november. Reserverade biljetter måste hämtas ut senast 30 minuter innan respektive visning.

ÅLDERSGRÄNSER

Barntillåten – Får ses på bio av alla oavsett ålder.

Från 7 år – Får ses på bio av barn som fyllt 7 år. I vuxens sällskap är filmen barntillåten.

Från 11 år – Får ses på bio av barn som fyllt 11 år. I vuxens sällskap får filmen ses av barn som fyllt 7 år.

Från 15 år – Får ses av personer som fyllt 15 år. I vuxens sällskap får filmen ses av barn som fyllt 11 år.

Vissa filmer vi visar har inte bedömts av Statens medieråd. Dessa är det 15-årsgräns på.

 

Tack för ditt meddelande!

KONTAKTA OSS 

Använd kontaktformuläret nedanför för att kontakta oss via e-post. 

Om du vill skicka brev eller paket till oss är adressen:

Arctic Light Filmfestival
Lars Janssongatan 17
981 38 Kiruna