ons 17 nov.

|

Kiruna Folkets Hus

DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN

Fullbokat! Ej uthämtade biljetter släpps i biljettkassan en timme innan filmens start.
Se andra filmer
DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN

Tid & Plats

17 nov. 2021 20:30

Kiruna Folkets Hus, Lars Janssonsgatan 17, 981 31 Kiruna, Sweden

Om filmen

När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 känner sig de judiska familjerna fortfarande säkra under sitt lands beskydd. Men i takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras situationen även i Norge. En dag bestäms det att judarnas pass ska stämplas med ett stort J och strax därpå arresteras alla judiska män över femton år för att skickas till nyupprättade norska fångläger. Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn där lastskeppet S/S Donau väntar dem med destination Auschwitz.

Den största förbrytelsen är den sanna historien om familjen Braude – den löftesrike boxaren Charles Braude som just träffat en kvinna som tänker äkta, hans bröder Isak och Harry samt föräldrarna Sara och Benzel.

Filmen hade premiär på juldagen i Norge och sågs trots pandemin av 120 000 biobesökare. Huvudrollen innehas av Jakob Oftebro, Norges kanske populäraste skådespelare. Vi svenskar känner honom som Carl Hamilton i tv-serien Hamilton efter Jan Guillous agentböcker. Hans far spelas av svenske Michalis Koutsogiannakis som slog igenom med sin guldbaggenominerade roll i Det nya landet och hans mor av svensk/norska Pia Halvorsen som vi bland annat sett på bio i Den blomstertid nu kommer och på tv i Valkyrien, Gåsmamman och Maria Wern.

Se trailer

Originaltitel: Den største forbrytelsen

Filmnummer: 80

Genre: Drama

Land/länder: Norge

År: 2020

Regi: Eirik Svensson

Manus: Lars Gudmestad, Harald Rosenløw-Eeg

Medverkande: Pia Halvorsen, Michalis Koutsogiannakis, Jakob Oftebro

Tal: Norskt

Textning: Svensk

Premiärdatum: 14 maj 2021

Åldersgräns: 15 år

Längd: 126 min

Svensk distributör: Studio S Entertainment

PRISER

Biljettpris: 70 kr

Medlemskort, vuxen: 50 kr Medlemskort, barn och ungdom (under 15 år): 20 kr

Du kan boka biljetter genom att mejla info@arcticlight.org och då hämtar och betalar dina biljetter i vår festivalkassa minst 30 minuter innan filmen börjar. För att kunna se festivalfilmer måste du ha ett medlemskort i filmfestivalföreningen. Medlemskortet köper du samtidigt som du köper biljetter.

Dela med dina vänner