mån 15 nov.

|

Kiruna Folkets Hus

KIRUNA- A BRAND NEW WORLD + förfilm: UPPFOSTRAD BÄRARE, DIN LOKALA YURU CHARA

Fullbokat! Ej uthämtade biljetter släpps i biljettkassan en timme innan filmens start.
Se andra filmer
KIRUNA- A BRAND NEW WORLD + förfilm: UPPFOSTRAD BÄRARE, DIN LOKALA YURU CHARA

Tid & Plats

15 nov. 2021 18:00

Kiruna Folkets Hus, Lars Janssonsgatan 17, 981 31 Kiruna, Sweden

Om filmen

Om du fick chansen att bygga ett nytt samhälle från scratch, hur skulle det då se ut? I Kiruna är just den filosofiska frågan högst reell. Mot en fond av Tjernobyltomma stadsdelar, nattliga sprängningar och hela hus som rullar fram på vägarna tar sig den svensk-tjeckiska regissören Greta Stocklassa in under huden på det svenska samhället.

Kiruna ligger 20 mil norr om polcirkeln, vilande på världens största järnmalmsgruva. Gruvan har expanderat under mer än hundra år i takt med att gruvbolaget LKAB hittat nya fyndigheter. När staden nu ligger i riskzonen har kommunen och gruvbolaget beslutat att staden ska flyttas. Stadsplanerare och kommunstrateger kallar det en “historisk möjlighet”. Nu har man chansen att börja om från början och planera en perfekt stad. Men är det verkligen möjligt?

Vi följer läraren Timo som tar strid mot flytten, tonåringen Maja som upptäcker sina samiska rötter och flyktingpojken Abdalrahman från Jemen som sakta inser att det krävs mer än uppehållstillstånd för att bli svensk.

Kiruna – A Brand New World är en utopi-dystopi om att bygga ett nytt samhälle mitt i de utmaningar som vi känner igen från Sverige idag. Regissören Greta Stocklassa kommer både från Tjeckien och Sverige och lyckas med ett utifrånperspektiv ta sig in under huden på det svenska samhället.

Se trailer

Originaltitel: Kiruna - překrásný nový svět

Filmnummer: 85

Genre: Dokumentär

Land/länder: Tjeckien

År:  2019

Regi:  Greta Stocklassová

Manus:  Greta Stocklassová

Medverkande: Timo Vilgats, Abdalrahman Josef, Lars-Erik Jannok, Maja Jannok Björnström

Tal: Svenska, Arabiska, Samiska

Textning: Engelsk

Premiärdatum: (Norden) 28 Feb 2020

Åldersgräns: 15 år

Längd:  87 min + förfilm

PRISER

Biljettpris: 70 kr

Medlemskort, vuxen: 50 kr Medlemskort, barn och ungdom (under 15 år): 20 kr

Du kan boka biljetter genom att mejla info@arcticlight.org och då hämtar och betalar du dina biljetter i vår festivalkassa minst 30 minuter innan filmen börjar. För att kunna se festivalfilmer måste du ha ett medlemskort i filmfestivalföreningen. Medlemskortet köper du samtidigt som du köper biljetter.

Dela med dina vänner