ons 17 nov.

|

Kiruna Folkets Hus

POTATIS

Fullbokat! Ej uthämtade biljetter släpps i biljettkassan en timme innan filmens start.
Se andra filmer
POTATIS

Tid & Plats

17 nov. 2021 18:15

Kiruna Folkets Hus, Lars Janssonsgatan 17, 981 31 Kiruna, Sweden

Om filmen

Untamo är före sin tid. Närmare bestämt cirka 400 år. Han jobbar på slottet som latrintömmare. Det hjälper inte att han kallar sig för avfallstekniker, det är ändå ett skitjobb, i ordets rätta bemärkelse. Untamo drömmer dock stort. Det måste finnas ett bättre liv för den som i brist på något annat ord är Finlands första influencer-entreprenör. Han söker efter något som skall göra honom berömd, rik, kunna hjälpa människor och skaffa brudar. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Det säger sig själv att alla i byn tycker att han är knäpp.

Men när han får följa med på en handelsresa till Åbo, stöter han på några likasinnade. Det finns fler som han i världen. Unga hungriga och uppfyllda av tron att var och en är sin egen lyckas smed. Untamo bestämmer sig för att bli egenföretagare. Det gäller bara att hitta något som går att sälja och som folk inte kan vara utan. Efter några misslyckade försök hittar han sin grej: potatis. Allt han nu behöver göra är att bryta ett samhälles sociala mönster, nedärvt sedan århundraden tillbaka. Svårt nog kan tyckas, men lättare än att få finnar, världens mest misstänksamma folk, att börja äta potatis. Alla vet ju att rovor är det bästa som finns, och att alla nymodigheter är satans påfund.

Se trailer

Originaltitel: Peruna

Filmnummer: 81

Genre: Komedi

Land/länder: Sverige

År: 2020

Regi: Joona Tena

Manus: Pekko Pesonen

Medverkande: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen

Tal: Finskt

Textning: Svensk

Premiärdatum: 9 September 2021

Åldersgräns: 7 år

Längd: 109 min

Svensk distributör: Finlandsinstitutet

PRISER

Biljettpris: 70 kr

Medlemskort, vuxen: 50 kr Medlemskort, barn och ungdom (under 15 år): 20 kr

Du kan boka biljetter genom att mejla info@arcticlight.org och då hämtar och betalar dina biljetter i vår festivalkassa minst 30 minuter innan filmen börjar. För att kunna se festivalfilmer måste du ha ett medlemskort i filmfestivalföreningen. Medlemskortet köper du samtidigt som du köper biljetter.

Dela med dina vänner