lör 13 nov.

|

Kiruna Folkets Hus

TOVE

Fullbokat! Ej uthämtade biljetter släpps i biljettkassan en timme innan filmens start.
Se andra filmer
TOVE

Tid & Plats

13 nov. 2021 12:45

Kiruna Folkets Hus, Lars Janssonsgatan 17, 981 31 Kiruna, Sweden

Om filmen

Mumintrollen är älskade över hela världen. Deras skapare Tove Jansson är nog så känd som deras urmoder, men vem var hon, egentligen? Människan bakom all berömmelse har delvis kommit i skymundan. Här får vi möta Tove som ung konstnär och kvinna i efterkrigstidens Helsingfors. Det är en lössläppt tid och hon umgås med konstnärer, skådespelare och musiker. Hennes far är en meriterad skulptör och konstnär. Han vill att hon skall gå i hans fotspår och satsa på seriös konst. De där runda figurerna med stora näsor räknas absolut inte dit. Men det finns ju så mycket att utforska.

Hon finner under denna tid sin stora kärlek, Viveca Bandler, som hon inleder en passionerad kärleksrelation till. Vifslan i böckerna är porträtterad efter henne. Ja, Muminböckerna är i mycket nyckelromaner, där Toves konstnärsvänner får gestalter och samtidens känslor och stämningar får plats. Det är kanske därför de lätt melankoliska berättelserna fått sådan genomslagskraft, berättelserna handlar om oss själva. Så “Vaafför int´ gå på bio, käära vänner”, sa Muminmamman och log.

Se trailer

Originaltitel: Tove

Filmnummer: 94

Genre: Biografi

Land/länder: Finland

År: 2020

Regi: Zaida Bergroth

Manus: Eeva Putro, Jarno Elonen

Medverkande: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney

Tal: Svenskt, engelskt, franskt, finskt

Textning: Svensk

Premiärdatum: 28 maj 2021

Åldersgräns: Barntillåten

Längd: 103 min

Svensk distributör: NonStop Entertainment

PRISER

Biljettpris: 70 kr

Medlemskort, vuxen: 50 kr Medlemskort, barn och ungdom (under 15 år): 20 kr

Du kan boka biljetter genom att mejla info@arcticlight.org och då hämtar och betalar dina biljetter i vår festivalkassa minst 30 minuter innan filmen börjar. För att kunna se festivalfilmer måste du ha ett medlemskort i filmfestivalföreningen. Medlemskortet köper du samtidigt som du köper biljetter.

Dela med dina vänner